EVENTS MARESME

martes, 4 de febrero de 2014

XATONADA POPULAR A CALAFELL



 DIA 9 DE FEBRER DE 2014
El xató és un plat típic del Garraf i del Penedès que té els seus orígens en la cerimònia d’aixetonar la bóta de vi. Avui en dia podme gaudir de la ruta del xató, una iniciativa que permet fer un recorregut per les principals localitats en les qual es tradició elaborar aquest plat tradicional.

El xató es una amanida amb escarola, anxoves o seitons, bacallà, tonyina i olives arbequines. Aquesta amanida està condimentada amb una extarordinària salsa feta sempre, i aquest diuen que és la base del seu secret, amb ma de morter a partir d’ametlles, avellanes, nyores, alls, l’oli d’oliva verge, vinagre i una pinzellada de sal; també hi ha qui afegeix bitxo, pa fregit, ceba escalivada... El xató s’acostuma a servir acompanyat de molts tipus de menjars però sempre de costat amb els vins blancs i negres de la DO Penedès i els nou postres típiques dels municipis de la Ruta: escumes de Sitges, bufats del Vendrell, catànies de Vilafranca, llunes de Vilanova, sabres de Sant Pau de Sant Pere de Ribes, petons de Cubelles, garrofins de Cunit, cossetans de Calafell i carquinyolis de Canyelles.

FONT : FESTESACATALUNYA

No hay comentarios:

Publicar un comentario